Bedieningscertificaat – vernieuwen

Bijgewerkt tot: 23 januari, 2024

Onderwerp: VERVALT JE BEDIENINGSCERTIFICAAT OP 31-12-20xx?

Periodiek zijn er zaken die financieel geregeld moeten worden om de hobby te kunnen uitoefenen. Eerst nog even een korte uitleg tussen de 2 verschillende zaken:

 1. Het bedieningscertificaat
  • Om te mogen uitzenden moet elke Belgische radioamateur een bedieningscertificaat hebben, waarop (onder andere) je roepnaam vermeld staat.
   Dit certificaat is 5 jaar geldig. Je ontvangt dus om de 5 jaar een factuur van BIPT, ergens in November van het jaar waarin uw bedieningscertificaat 5 jaar oud is
   De kostprijs van het bedieningscertificaat is op dit moment gelijk aan de halve dossierkost*, momenteel € 29,96 (een maal per 5 jaar).
 2. De stationsvergunning
  • Deze heb je enkel nodig als je zendapparatuur bezit. Gebruiken meerdere radioamateurs hetzelfde station (op dezelfde locatie) dan heeft slechts een van hen een stationsvergunning nodig.
   De stationsvergunning is maximaal 1 jaar geldig en moet bijgevolg jaarlijks vernieuwd worden. De facturen hiervoor worden begin januari verstuurd.
   De kostprijs voor een stationsvergunning is gelijk aan de dossierkost*. Zie voor de juiste prijs de formele bron

Samengevatting voor 2023: 

De meeste radioamateurs hebben recent een factuur ten bedrage van € 29.96 voor de nieuwe stationsvergunning ontvangen, te betalen voor 8 december 2023.

Begin januari 2024 volgt er nog een tweede factuur, waarschijnlijk ten bedrage van iets meer dan € 60, voor de stationsvergunning.

Wie echter de eerste factuur (bedieningscertificaat) niet tijdig betaald zal geen tweede factuur (stationsvergunning) ontvangen en mag vanaf 1 januari 2024 niet meer uitzenden (omdat hij/zij geen geldig bedieningscertificaat meer heeft).

Je na 1 januari 2024 terug in regel stellen zal je dan iets meer dan € 150 kosten (iets meer dan € 30 voor het bedieningscertificaat, iets meer dan € 60 voor de stationsvergunning en bijkomend nog iets meer dan € 60 dossierkosten).

Advies: Betaal dus BEIDE facturen op tijd en bespaar je daarmee € 60 extra kosten.