HAREC/NOVICE cursus 2024

Bijgewerkt tot: 2 april, 2024

Intro

In het voorjaar van 2023 werd er weer eens een ON3-cursus verzorgd door de mensen van de ON4NOK. Velen gingen daarna zodra dat mogelijk was naar Brussel voor het benodigde
examen en slaagden. Tijdens de diverse activiteiten en meetings werd het vervolg besproken, namelijk het behalen van een NOVIC of HAREC certificaat. Het was duidelijk dat er interesse was bij een aantal mensen met een Klasse C Certificaat (ON3).

De cursus

Er lag altijd al een plan om ooit eens een NOVICE/HAREC ondersteunende cursus te geven, maar het plan van Geert had vertraging opgelopen door de Corona perikelen en zijn eigen presentatie van de stof was wel ver af, maar niet helemaal.
Na de zomer van 2023 bleek dat er voldoende gegadigden waren om deze cursus vorm te geven. Zo gebeurde het en de eerste aftrap was eind 2023 op de zaterdagochtende tussen 9 en 12 uur. Samen met koffie en vaak wat lekkers begon Geert onvermoeid aan de taak om mensen met een totaal verschillende opleidingsachtergrond mee te nemen door de stof. Basis niveau wiskunde werd weer een beetje opgefrist en waar je toch wat deelnemers hoorde protesteren over die wiskunde, verdween dit naarmate de stof aan bod kwam waar men graag iets van wilde weten.

Snoepen en leren gaan goed samen

Af en toe een uitstap naar de praktijk, de eigen problemen of problemen met de eerdere stof werden door Geert uitvoerig behandeld en dat hield iedereen ook enthousiast.

Elke week werd er een nieuw hoofdstuk van de theorie behandeld en vaak in een aangepaste volgorde zodat de informatie wat beter gestructureerd werd. Van wiskunde naar magnetisme en de velen wetten die je nodig hebt met daarna uitleg over antennes, propagatie (gegeven door Alain) werd het complete boek op de zaterdagochtend doorgenomen en toegelicht. Het was natuurlijk aan de cursisten om gedurende de week de stof te lezen, de powerpoints samenvattingen nog eens te bestuderen en de zeer vele oefeningen over deze stof te maken. Deze combinatie zou de juiste voorbereiding moeten zijn op het toekomstig examen. Het hoeft geen uitleg dat iedereen erg blij was met de gekozen methodiek van lesgeven en de kennis en kunde van de “docenten” om dit begrijpelijk over te brengen.


Het was duidelijk merkbaar dat het kennisverschil in de groep afnam en dat ook mensen die vooraf zeiden dat ze het examen nooit zouden halen, er toch in begonnen te geloven. Ja het is veel, ja het is vaak nieuw, maar ja het was ook interessant.


Rob, ON3SPR

Na de ON3 cursus haalde ik, tegen m’n verwachtingen in, vrij vlot m’n C-licentie. Meteen ging ik aan het DX-en op HF. Ook dit ging vrij goed, hetzij met de bekende “ON3 beperkingen”. Maar al snel begon ik te dromen van een Novice, of mss zelfs wel een klasse A vergunning. Toen Geert met opleiding startte, was ik uiteraard meteen kandidaat.


Mede door het niveauverschil van de kandidaten, werd al na de eerste les duidelijk dat hetgeen initieel was gestart als “Studiebegeleiding”, een échte, volledige cursus zou worden. Vol enthousiasme stortte ik me op de HAREC leerstof. Maar naarmate de lessen vorderden, en de materie complexer werd, kreeg ik steeds meer moeite om alles te verwerken en bij te benen.
Het was als 60er tenslotte meer dan 40 jaar geleden dat ik nog op de schoolbanken had gezeten.
Vooral het onthouden van de talloze formules was/is niet simpel.
Meermaals liet ik openlijk blijken er de brui aan te willen geven, maar telkens was daar Geert om het voor de zoveelste keer opnieuw uit te leggen, en me te motiveren om tóch door te gaan.
Ondertussen zijn de lessen afgelopen en ben ik, net zoals de overgebleven cursisten, begonnen aan de Online proefexamens. Alhoewel de behaalde scores ruimschoots voldoende zijn om te slagen, komt één ding naar voren. Ik heb (nog) niet alle leerstof onder de knie. Nog een dikke maand om dat in orde te krijgen. Afspraak bij Bipt op 25 maart ’24. Wordt vervolgd…
’73
Rob.
ON 3 SPR


Ondanks het feit dat een enkeling niet tot de laatste cursusdag alles bijgewoond heeft, denk ik dat deze groep cursisten zich mogelijk in de toekomst alsnog zich wagen aan een nieuwe opleidingsronde en gaan voor een NOVICE of HAREC examen. De eerste groep aspirant HAREC amateurs gaan eind maart 2024 gezamelijk naar Brussel om hun geluk te beproeven. Zelfs als dat niet onmiddelijk succesvol is, is het duidelijk dat er weer een hechte groep van ON4NOK zendamateurs is afgeleverd en dat is ook een mooi bijproduct !

Nogmaals een welgemeende dank je wel aan Geert ON6GJO voor alle moeite en energie die hier in is gaan zitten. Vandaar ook even een bedankje aan het einde van de cursus.Marc, ON3MAG: Zeer veel geleerd met deze korte maar zeer efficiënte cursus door onze voorzitter Geert !

Eerst de cursus en dan het examen

In de periode na de cursus was het natuurlijk nog niet gedaan. De cursus helpt uiteindelijke bij het voorbereiden van de leerstof benodigd voor het examen, maar zelfstandig leren is eveneens een onderdeel van de voorbereiding. Al snel werd het duidelijk dat er een examenmoment was op 25 maart 2024 en dat we daar voor konden inschrijven.

Met alle focus op het examen kwam de theorie bij iedereen inmiddels de oren uit. Menig foto van het cursusboek (met de vele geaccentueerde kleuren) verscheen op de ON4NOK facebook paginga.

Op 25 maart 2024 was het dan zover en vertrokken 4 personen naar Brussel wat uiteindelijk voor elk van deze 4 personen beloond werd met een HAREC Cerrtificaat.

Proficiat alle 4!

Om meer mensen over de streep te trekken dit prachtige document te bemachtigen, heb ik mijn ervaring (van ON3NL) met deze studie op papier gezet zodat aspirant studenten er mogelijk van kunnen leren.

Impressie hieronder.

IMG_8290.jpeg
IMG_8283.jpeg
IMG_8284.jpeg
IMG_8282.jpeg
IMG_8276.jpeg
IMG_8271.jpeg
IMG_8269.jpeg
IMG_8270.jpeg
Banner-end-fed-MSF-in-use.jpg
IMG_8304.jpeg
IMG_8303.jpeg
IMG_8308.jpeg
IMG_8304.jpeg
IMG_8298.jpeg
IMG_8297.jpeg
IMG_8296.jpeg
IMG_8292.jpeg
IMG_8288.jpeg
IMG_8290.jpeg
IMG_8283.jpeg
IMG_8284.jpeg
IMG_8282.jpeg
IMG_8276.jpeg
IMG_8271.jpeg
IMG_8269.jpeg
IMG_8270.jpeg
Banner-end-fed-MSF-in-use.jpg
IMG_8304.jpeg
IMG_8303.jpeg
IMG_8308.jpeg
IMG_8304.jpeg
IMG_8298.jpeg
IMG_8297.jpeg
IMG_8296.jpeg