All systems are GO!

Antenne opstelling met automatisch volgsysteem zorgen voor de beste ontvangst tijdens het contact.

We hebben officieel bericht gekregen dat het contact met het ISS doorgaat op Dinsdag 16 oktober om 14:04 lokale tijd (12:04 UTC). Dit is voor ons team een hele opluchting. Wij zijn er klaar voor. We hebben alle apparatuur uitgebreid getest en generale repetities gehouden. Ook de leerlingen staan te popelen voor hun momentje met een echte astronaut.

Gisteren was het nog even spannend toen we het nieuws ontvingen dat er bij de lancering van de sojoez capsule iets is fout gegaan waardoor de astronauten een noodlanding hebben moeten maken. Gelukkig zijn die weer veilig op aarde geland maar dit soort tegenslagen kunnen ons contact moment danig verstoren. 

De twee astronauten (Aleksej Ovtsjinin en Nick Hague) hebben allerlei taken hebben wanneer ze eenmaal aan boord zijn van het ISS. Nu hun aankomst voorlopig is uitgesteld kan het zijn dat de planning voor de bemanningsleden van het ISS wordt aangepast. Alexander Gerst, de astronaut waar de leerlingen contact mee gaan hebben, zou dan wel eens andere taken moeten uitvoeren waardoor het contact niet kan doorgaan. Maar tot op dit moment ziet alles er goed uit! 

Volg het contact via de livestream.