24/2/24 Start Cursus Basisvergunning Radioamateur

Bijgewerkt tot: 14 februari, 2024

Op 24 Februari 2024 start de nieuwe cursus voor de instapvergunning voor radioamateur, beter bekend als de ON3-licentie. Met een ON3 basis vergunning kan je op diverse amateurbanden uitzendingen verrichten met een vermogen tot 50W. Je kan dan gebruik maken van alle faciliteiten van een amateurs vergunning, uitgezonderd ATV(amateur televisie), hiervoor is een hoger geplaatste vergunning (HAREC) nodig, een overzicht kan je vinden op https://www.uba.be/nl/info/frequentie-vermogens.

Wie kan er deelnemen en wat moet je kennen:

Aan deze vergunning kunnen alle geïnteresseerden deelnemen tussen 13 en 90 jaar. Een speciale kennis van elektriciteit of elektronica is NIET nodig. Het voldoet om vanuit een cursusboekje (36blz) een inhoud te leren en met deze inhoud een praktische proef (nodig om deel te nemen aan het examen) af te leggen na het volgen van een korte cursus. De cursus loopt van 24/2 tot 27/4 op zaterdagochtenden (van 10-12u) in Turnhout (m.u.v zaterdag 7 & 14 april). De totale kosten voor de cursus inclusief cursusboek zijn 45,- euro.

Tijdens de praktische proef wordt er radioapparatuur geplaatst en een antenne geïnstalleerd. Verschillende zaken zijn mogelijk. Een ieder krijgt drie zaken te doen: dit kan zijn een correcte verbinding maken met een ander station en het bedienen van een zender. Maar ook het aansluiten van een zendinstallatie of het meten van de SWR of staande golf verhouding. Het afregelen van een simpele antenne. Een voeding aansluiten enz.. Allemaal zaken die we in de cursus uitvoerig zullen bekijken.

Na deze korte opleiding en de praktische proef die wordt afgenomen door ervaren zendamateurs met officiële zendvergunning, kan men zelf het theoretisch examen afleggen bij BIPT in Brussel, om zo ook zelf een ON3 basislicentie te bekomen.

Houders van een Basisvergunning hebben met een beperkt zendvermogen toegang tot alle radioamateurbanden tussen 3,5 MHz (80 m) en 440 MHz (70 cm).

Dus start eerstvolgende cursus: 24/02/2024 !!

Dit zal wekelijks doorgaan op zaterdag voormiddag van 10.00 tot 12.00 en zal bestaan uit 6 lessen en een praktische proef. De regelgeving is een deel van het het examen waar er veel fouten worden gemaakt, we gaan dit extra in de verf zetten.

Voor meer info en inschrijvingen kunt u mailen naar on4nok@uba.be of inschrijven via het volgende formulier

Cursus ON3
Of geef zelf hier het onderwerp in
Vul hier uw email correct in.
Naam
Naam
Vul hier je voornaam in
Achternaam
Verstuur dit bericht of voeg zelf uw bericht toe of pas het aan