Jef ON4ACA alias DD2CW op CLIPPERTON eiland

Clipperton eiland, het zegt de meeste non actieve radio-amateurs waarschijnlijk niets, maar dit is een Atol in de Pacific Ocean, zowat 1300 km ten westen van Mexico . Onbewoond met enkel een paar palmbomen en een massa krabben.

Een team van ruim 20 mensen zetten een DX-peditie op touw om ‘U’ tegen te zeggen, de Cordel Dx-peditie. Ik verwijs u naar http:// TX5K.org en selecteer daar hun Blog. 

Jef, een lid van onze sectie, schrijft zich in als kandidaat en wordt gecontracteerd door de organisatie. Een paar maanden later zit hij op dat kleine spatje midden in de Grote Oceaan.

De eerste dagen is het afwachten tot het lossen van de tonnen goederen gebeurd is en de zendinstallaties zijn geïnstalleerd. Op 1 maart is het zo ver, de eerste signalen vanuit Clipperton zijn opgevangen. Via een fantastisch programma DXA van KK6EK konden we onmiddellijk controleren of we al dan niet in de log stonden, en wie er al een verbinding tot stand had gebracht, en nog veel meer, echt super!!

Door de slechte propagatie  was het niet altijd mogelijk om contact te houden met dit deel van de wereld en door het tijdverschil was het natuurlijk ook uitzien wanneer het het beste moment was om dit stipje op de kaart te contacteren.

De eerste dagen niks te horen van Jef en hoezeer we ook de oren spitste, er was geen verstaanbaar woord te ontvangen. Na enkele dagen werd het beter en werd er contact gelegd met Jef via de microfoon, Alles ok was het verdict en we konden met een gerust gemoed verder naar hun uitzendingen hengelen.

Het aanmeren op het eiland verliep niet zonder slag of stoot en dit was ook bij het verlaten zo, werd ons gemeld. Er dreigde een storm op te steken en de vrees was dat ze nog enkele dagen extra op het eiland zouden moeten blijven.


Ik had contact met de familie van Jef en zij werden, voor zover het mogelijk was, op de hoogte gehouden. De vrees om langer op het eiland te blijven was ook de vrees voor de her-boekingen van vliegtuig enz..

Uiteindelijk was de storm gewoon een donderbui en werd de zee voldoende kalm om af te varen.

Het was een ongelooflijke mix van signalen afkomstig vanuit alle uithoeken van de wereld, waar men dan bij geluk werd uitgevist. Ze maakte toch op een week tijd meer dan 100.000 contacten, een zeer goed resultaat.

Het is alle aandacht die je nodig hebt om bij te blijven want geen enkele radio-operator wil zijn verbinding de mist in zien gaan. En wie kan dit beter dan Jef, we kennen hem toch?

Je kan je in één twee drie niet voorstellen wat een bende van meer dan twintig personen nodig heeft om een week te overleven op een onbewoond eiland. Dat is een paar ton eten en drinken. Dan spreken we nog niet van de materialen zoals vervoer (boten en wagens) tenten en installatiemateriaal, hughe zou een amerikaan zeggen.

Spijtig genoeg zijn er ook minpunten aan dergelijk opzet en deze uiten zich meestal door gefrustreerde mensen die zich radio-amateur noemen, maar het uiteindelijk niet zijn, en dit door de uitzendingen te storen en te proberen het voor de anderen  onmogelijk te maken om een normale verbinding tot stand te brengen. Je merkt hoeveel kleingeestige personen er nog ronddolen.

Wij zijn uiteraard fier op Jef als lid van NOK en gelukkig hebben de meeste DX-ers van bij ons contact kunnen leggen met Clipperton TX5K

Dank u Jef

Marcel ON6UQ