WATERTOREN-VUURTOREN-ZENDTOREN, het relaas

WATERTOREN-VUURTOREN-ZENDTOREN, het relaas

ZATERDAG 15 September: de dag vòòr de Cultuurmarkt te Turnhout. De watertoren omvormen tot zend-toren was een  technich waagstuk, aangezien we hier te maken hadden met een enorme metalen ketel van 20m doormeter verbonden met een enorme colonne metalen buizen en daarboven nog eens een zinken dak.

Zicht op de Watertoren Turnhout

De watertoren is daarenboven in de binnenstad gelegen. Een draaibare richt-antenne was niet mogelijk. Daarom werd er gekozen voor een draad-antenne, type FD3 voor de kenners. De hoogte van de toren kwam ons voordelig uit en de antenne metingen bleken zeer gunstig.


Grotere kaart weergeven
 

De UBA banner werd opgehangen. De inrichting van de expositieruimte verliep vlot en was na enkele uren geklaard. De waardevolle apparatuur werd pas zondag morgen opgesteld voor de aanvang van 10h00.


ZONDAG 16 september 10h00: Onder een stralende zon start De Cultuurmarkt en de eerste bezoekers arriveren, maar….zonder boodschap. We hadden namelijk vooropgesteld dat de bezoekers een boodschap zouden laten doorseinen in morse-code vanuit de Gemeentestraat naar de watertoren.

De passanten op de Cultuurmarkt (onze stand bevond zich voor de Academie in de Gemeentestraat) konden een korte tekst op een kaartje schrijven. Ter plaatse werd deze boodschap doorgeseind naar de watertoren.
Datzelfde bericht werd na ontvangst op een kaartje genoteerd en met een wasspeld aan het buizenstel, ter beschikking gesteld van de bezoekers. Voor de kleinsten hadden we een ballon en een verrassing voorzien. Dit was echter een zodanig groot succes dat onze twee dozen snoepgoed vroegtijdig uitgeput waren.

[ontvangen berichten, zichtbaar voor het grote publiek]

Een honderdtal fijne en originele berichten werden doorgeseind. Zelfs een huwelijksaanzoek was er bij. Er werden naar verloop van tijd continue ballonnen met helium gevuld en vele kleintjes waren in de wolken. Ook de jeugd was vrij talrijk en dat is een publiek dat we willen aantrekken.
Deze fantastische hobby doorgeven is de boodschap.

  

Het was overduidelijk dat heel veel mensen uiteindelijk niet wisten wat radio-amateurisme inhoud. Wij zijn dan ook zeer verheugd dat de stad Turnhout ons de mogelijkheid heeft geboden, om dit aan een zo talrijk publiek te tonen. De meest beantwoorde vragen waren dan ook: ‘zijn jullie een vrije radio?‘ , ‘zijn jullie CB radio?’ enz.,
Door middel van verklarende uithangborden, doorlopende presentaties op PC en uitgebreid folder materiaal werd er toch het een en het ander verduidelijkt voor de bezoeker. Het is echter onmogelijk in zulk kort tijdsbestek aan zoveel mensen uit te leggen wat een radio-amateur allemaal doet.


Daarvoor verwijzen we graag naar de Koninklijke Unie der Belgische zendamateurs vzw via www.UBA.be, waar een heleboel info is terug te vinden.
Je kan je daar ook inschrijven als ‘luister-amateur’ en zo de maandelijkse meetings mee beleven bij de club in uw buurt.

De watertoren is zeker een bezienswaardigheid, een beschermd monument uit 1904 dat in perfecte staat verkeerd. Regelmatig worden er kleine festivals in georganiseerd.

[Binnenzicht Watertoren]

Het aantal bezoekers in de watertoren werd geschat op 500 à 600.
In de watertoren hadden we een radiostation voor het ontvangen en bevestigen van de berichten. Een tweede radiostation maakte 105 wereldwijde verbindingen ondanks het geroezenmoes op de achtergrond. In de toren was ook een TV-link operationeel zodat de beelden ‘live’ werden doorgestraald.

Dankzij de stad Turnhout waren we aanwezig op de Cultuurmarkt anno 2012. Ons derde radiostation werd opgetrokken in de Gemeentestraat. We hadden onze handen vol om de talrijke passanten te informeren en om hun boodschappen door te seinen.

[Passant schrijft een bericht, ON6LY, operator van dienst stuurt het bericht via Morse code door naar de watertoren]

Een geslaagd evenement en we zijn verheugd dat we onze hobby aan het grote publiek konden voorstellen.
Bedankt Stad Turnhout en de organisatie van de Cultuurmarkt. 


INFO
Info radio-amateurs afdeling Noorderkempen: on6uq@uba.be
Of kom ons bezoeken op onze maandelijkse clubvergadering: elke tweede donderdag van de maand in de Stedelijke Sporthal van Turnhout, Stwg op Zevendonk 18